reklama

Varenie ako spoločenská udalosť

Recept na Pizzu con amici (Pizzu s priateľmi) a odpoveď diskutérovi menom lui na otázku, čo uvariť v kuchyni oddelenej od obývačky len barovým pultom, keď návšteva už vysedáva na gauči.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Osobne som zástankyňa otvorených kuchýň, pretože jedlo a jeho príprava je spoločenská udalosť a nie vec, s ktorou sa treba zatvoriť mimo dosah ľudskej spoločnosti a návštev predovšetkým. Keď sa nad tým zamyslím, inú kuchyňu ako obytnú som ani poriadne nezažila. Čo iné môže povedať odchovanec panelákovej kuchyne v dvojizbovom byte, kde sa jediné miesto, kam sa ešte zmestil jedálenský stôl, nachádzalo asi päťdesiat centimetrov od kuchynskej linky a dvere do obývačky sa prakticky nedali zatvoriť? Dnes zasa bývame v garsónke, kde je kuchyňa akosi prirodzene súčasťou obývačky aj spálne. Nakoniec aj naše pramatere bývali v domoch, kde sa v jedinej obytnej miestnosti varilo, spalo, perie páralo aj milovalo.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Keď už hovorím o jedle ako spoločenskej udalosti, samozrejme nemyslím stav, keď kuchárka vyvára nedeľný obed v otvorenej kuchyni, jedným uchom počúvajúc športový prenos, ktorý pozerá manžel uvelebený na gauči a druhým sledujúc, čo práve stvárajú jej dve deti vekom tri a päť rokov. Má síce prehľad o všetkých členoch rodiny, ale o spoločnosti nemôže byť v tomto prípade ani reči. Ale sú chvíle, keď akákoľvek obývateľná kuchyňa poskytuje obrovské výhody. Aby sme ich využili, dnes sa skúsime pozrieť na recept, v ktorom návšteva nie je len pasívnym divákom procesu zvaného varenie, ale jeho aktívnym účastníkom. Ako zámienka na upečenie Pizza con amici vám môže poslúžiť prenos hokejového zápasu, oslava narodenín, rozvodu alebo jednoducho fakt, že je streda a do víkendu ďaleko.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Potrebujeme

  • 5 hrnčekov hladkej múky

  • 2 hrnčeky teplej vody

  • 1 kocku kvasníc

  • 3-5 lyžíc oleja

  • soľ

  • lyžička cukru

  • veľkú konzervu paradajkového pretlaku

  • tvrdý syr

  • bylinky (bazalka, oregáno)

  • fľašu vína

  • 8-10 kamarátov alebo kolegov

Poznámka: Pizza sa nevolá „s priateľmi" preto, žeby sme ich chceli konzumovať alebo nedajbože spolu s pizzou upiecť. Priatelia majú v tomto jedle onakvejšiu úlohu. Pokiaľ máte v práci otravných kolegov, je lepšie ich nikam nevolať než neskoro večer urputne premýšľať na tým, ako sa ich zbavíte.

Postup

Kamarátom alebo kolegom oznámime, že organizujeme pizza party a každý si má priniesť jednu - dve ingrediencie, s ktorými má pizzu rád, a tekutiny, ktoré hodlá večer požívať. Nerozhodných treba ubezpečiť, že všetko dobre dopadne a našepkať im, čo môžu doniesť. Takýchto účastníkov bude asi polovica, preto je dobré vopred si trochu premyslieť, čo im chcete napovedať, aby sa u vás doma nezišlo kilo olív a žiadna šunka. (Práve kvôli rôznorodosti surovín odporúčam pozvať väčší počet hostí)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Cestou z práce kúpime ingrediencie na cesto, veľkú plechovku paradajkového pretlaku a kus tvrdého syra. Je pravdepodobné, že syr ešte niekto prinesie, ale ono sa to zje. Bylinky a pretlak nedoniesol nikto nikdy, tie kúpte určite.

Doma pripravíme cesto. Do hrnčeka s teplou vodou rozmiešame cukor a rozdrobíme kvasnice. Necháme vzísť kvások. Do väčšej misy nasypeme múku a soľ. Niekto to aj preosieva, ale ja nemám doma vhodné sito. Asi ani vy, ale tým sa zbytočne netrápte, lebo sa pripravujete na večierok a teda sa máte baviť. Do stredu spravíme jamku, do nej vlejeme olej (od oka), zvyšnú vodu a kvások. Vymiesime cesto. Malo by byť mäkké, trochu sa ťahať a nesmie sa lepiť. Pokiaľ mu niečo chýba, pridáme múku alebo vodu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Keď je všetko v poriadku, dáme do misy, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste trochu vykysnúť. Doba kysnutia bude závisieť od príchodu hostí, čo nám, zábavychtivým, nespôsobuje žiaden stres. Pamätám si na jeden program Jamieho Olivera, v ktorom pizzu piekol v priamom prenose, nenechal ju vykysnúť takmer vôbec a napriek tomu vyzerala prudko požívateľne.

Teraz máme čas, takže môžeme duševne aj fyzicky pripraviť svoju osobu na veselicu, osprchovať sa, obliecť, namaľovať a vyložiť si nohy na stôl. Pri televízore a fľaši vína čakáme na hostí, slabšie povahy tento čas venujú vysávaniu.

Keď prídu hostia, každému nalejeme z našich alebo jeho zásob, zapneme rúru na 200 až 220 ºC a skontrolujeme, čo priniesli. Premyslíme si kombinácie na pizzu. Tvorivosti sa medze nekladú, ale pamätajte, že menej je niekedy viac. Pizza zo salámy, fereróniek, ananásu, cesnaku a syra síce znie originálne, ale neviem, neviem, či by som to jedla s chuťou. Vhodné kombinácie nájdete na jedálnom lístku vašej obľúbenej pizzerie. Tuná nebudeme plytvať miestom.

teplého miesta vezmeme cesto, zľahka ho na pomúčenej doske postískame a rozdelíme na 3-4 časti. Cesto vytiahneme, vytlačíme alebo vyvaľkáme na tenký plát, ktorý sa nám akurát zmestí na plech. Kruhový tvar nie je podmienka, ja mám plechy tvaru obdĺžnika. Nerobíme si tiež starosti s prečnievajúcimi okrajmi, na hokejové prenosy k nám chodila jedna kamarátka a tá behala do kuchyne výhradne po mantinely, ktoré som ja prácne odkrajovala, aby hostia nejedli suché cesto. Ľudia sú všelijakí, niekto z účastníkov to možno bude mať rád. 

Na cesto rozotrieme paradajkový pretlak, posypeme ho bylinkami, poukladáme naň zvolené ingrediencie a šupneme ho do rúry. Chvíľu sa venujeme hosťom, nalievame im a tešíme sa, ako to vonia. Nebude to dlho trvať (10-15 minút), takže sa môžeme pustiť do ďalšieho kusa cesta. Niektorého aktívneho hosťa poveríme ukladaním ingrediencií na pizzu. Súčasne dávame pozor, aby nám to v rúre nezhorelo. Po vytiahnutí nakrájame, dáme na taniere. Strážime pizzu, jeme a pijeme. Takto postupujeme, až kým nám nezostane žiadne cesto. Potom už len jeme a pijeme a veselíme sa, až kým nám nedôjdu sily, víno alebo susedom trpezlivosť.

Alica Krakovská

Alica Krakovská

Bloger 
  • Počet článkov:  28
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Žijem ako sa najlepšie dá. Zoznam autorových rubrík:  Zápisky z ciestJedlo a iné umeniaKútik pre ženyFototripyČesko-SlovenskoPostrehy nemožnej matkySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu